Dostupni linkovi

Abas: Izraelska gradnja blokira mirovni proces


Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je danas da Izrael blokira mirovni proces nastavkom izgradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, ali je potvrdio svoju podršku rešenju o dve ravnopravne države, zasnovanom na granicama od pre Bliskoistočnog rata 1967.

"Ono što stoji na putu ostvarenju te želje je izraelski nastavak gradnje i okupacije, i njegovo nametanje svoje slike realnosti na terenu", rekao je Abas na regionalnoj konferenciji Svetskog ekonomskog foruma u Jordanu.

Pre oko godinu dana prekinuti su mirovni pregovori, pod vođstvom SAD, a trenutno su slabi izgledi za njihov nastavak.

Izraelci su pre dva meseca ponovo izabrali tvrdokornog premijera Benjamina Netanjahua, delimično i zbog toga što odbijaju uslove Palestinaca, koji ne uključuju samo skoro potpuno povlačenje Jerusalima sa Zapadne obale i neku vrstu podele u glavnom izraelskom gradu, već i zato što su postali veoma oprezni zbog haosa u tom regionu, ocenjuje agencija AP.

Netanjahu se prethodnih godina zalagao za palestinsku državu, ali je istovremeno bio veoma daleko od palestinskih uslova. Tokom kampanje je rekao da ne očekuje da uskoro bude formirana palestinska država, ali je kasnije malo ublažio stav.

Na istoj konferenciji na obali Mrtvog mora, bivši izraelski predsednik Šimon Peres kazao je danas da bez ozbira na sve, većina Izraelaca podržava princip palestinske države.

XS
SM
MD
LG