Dostupni linkovi

Haljimi: Broj Albanaca će se utvrditi alternativno


Poslanik u Skupštini Srbije, Riza Haljimi izjavio je danas, nakon susreta s predsednikom Koordinacionog tela Vlade Srbije, Zoranom Stankovićem, da je postignut dogovor da se formira komisija za procenu broja Albanaca koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, a koji su većinom bojkotovali popis stanovništva 2011. godine.

Haljimi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD), izjavio je za Agenciju Beta da nije bilo reči o klasičnom popisu stanovništva, već da je predlog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu da se formira ekipa stručnjaka čiji bi članovi bili i Albanci iz tih opština, radi procene broja stanovnika u tim opštinama, koja bi se koristila u zvaničnim dokumentima.

"Mi smo u načelu za rešavanje tog problema jer imamo situaciju da se u praksi primenjuju neprihvatljivi podaci Zavoda za statistiku, po kojima u opštini Preševo živi 416, a u opštini Bujanovac 244 Albanca što je falsifikovan podatak koji nije smeo da se zvanično koristi. Tražili smo da Zavod proceni broj stanovnika, ali oni to do sada nisu učinili", kazao je Haljimi.

Oni bi koristili i alternativne izvore i uporedne metode za procenu: broj učenika u školama, broj prijavljenih nezaposlenih ili zaposlenih, podatke iz policijskih stanica o tome koliko se godišnje izda ličnih karata ili putnih isprava, kazao je Haljimi.

Po podacima iz popisa 2011. godine, koji su Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe bojkotovali, najviše Albanaca u Srbiji je u Beogradu - popisano ih je više od 1.200, dok je u Vojvodini popisano više od 2.000 Albanaca.

XS
SM
MD
LG