Dostupni linkovi

Tribunal: Hadžić uskoro ponovo u Srbiji


Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić biće iz pritvora Haškog tribunala pušten na privremenu slobodu do daljeg, uz obavezu da dolazi u Hag na lekarske preglede, odlučilo je danas raspravno veće Tribunala.

Hadžić, kome se sudi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, 1991-93, biće privremeno oslobođen čim to bude praktično moguće. Kada će Hadžić morati da se vrati u pritvor, sudsko veće narediće naknadno.

On se, početkom maja, vratio sa privremene slobode iz Srbije u Hag, radi nastavka lečenja i dodatnih pregleda.

Prema dokumentima suda i odbrane, Hadžić boluje od tumora na mozgu, a bolest je "u konačnoj fazi". "Dve trećine do dve četvrtine pacijenata je mrtvo u roku od dve godine od postavljanja dijagnoze", precizirala je odbrana u jednom ranijem podnesku. Hadžiću je, kako se navodi u podnesku, dijagnoza postavljena u novembru 2014.

Sudjenje Hadžiću, bivšem predsedniku samoproglašene Republike Srpske Krajine, u Hagu je u prekidu od oktobra prošle godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Hadžića su, kao poslednjeg optuženog u bekstvu, vlasti Srbije uhapsile u leto 2011. Suđenje je počelo u oktobru 2012. U trenutku prekida procesa, u toku je bila Hadžićeva odbrana.

Optužnica Hadžića tereti za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje, 1991-93. u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti.

XS
SM
MD
LG