Dostupni linkovi

Merkel: Još mnogo do sporazuma s Grčkom


Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas, posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Rigi da je ostalo još mnogo toga da se uradi da bi se izbegao finansijski krah u Grčkoj.

Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland razgovarali sinoć oko dva sata sa Ciprasom u glavnom gradu Letonije na margini Samita Istočnog partnerstva.

Prema zvaničnicima bliskim razgovorima njih troje su razgovarali u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi o želji postizanja sporazuma oko tekućeg programa pomoći Grčkoj.

Oland je rekao da na ovom sastanku nije bilo predviđeno da se donesu konačna rešenja već je on bio kao priprema za sastanak Evrogrupe krajem ovog meseca ili početkom juna.

Atina sa svojim poveriocima vodi mukotrpne pregovore da dobije 7,2 milijardi evra preostalih sredstava od drugog programa pomoći koji ističe krajem maja. Grčkoj 5. juna dospeva velika isplata MMF-u i moglo bi da se dogodi da neće moći da to plati ako ne dobje ta sredstva.

U Rigi se juče i danas održava samit EU i Istočnog partnerstva, odnosno zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koje su susedi Unije.

XS
SM
MD
LG