Dostupni linkovi

Svetska banka: Ekonomija Gaze na ivici kolapsa


Ekonomija Gaze je na "ivici kolapsa", sa stopom nezaposlenosti od 43 odsto koja je najviša na svetu dok je nezaposlenost mladih dostigla čak 60 odsto,upozorava se u novom izveštaju Svetske banke, objavljenom danas, i pozivaju Izrael i međunarodni donatori da pomognu.

"Blokade, rat i loša uprava udavili su ekonomiju Pojasa Gaze", kojim upravlja ekstremistički Hamas, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da bi bruto domaći proizvod Gaze bio četiri puta viši, da nije bilo konflikta i nestašica, uključujući i izraelsku i egipatsku blokadu koja je na snazi od 2007, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad tom oblašću, preotevši je od snaga lojalnih palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, koga podržava Zapad.

Izrael je naveo da je blokada neophodna kako bi sprečili Hamas da uvozi oružje i razvija svoje vojne kapacitete, dok kritičari smatraju da se radi o kolektivnom kažnjavanju.

Od kako je preuzeo kontrolu nad Gazom, Hamas je vodio tri rata s Izraelom, uključujući i 50-dnevni konflikt prošlog leta, u kojem je hiljade zgrada uništeno ili oštećeno, a više od 2.200 Palestinaca, među kojima veliki broj civila, poginuo. Na izraelskoj strani, poginulo je 67 vojnika i šest civila.

XS
SM
MD
LG