Dostupni linkovi

Vlada FBiH o javnim preduzećima s negativnim poslovanjem


Vlada Federacije BiH danas će razmatrati stanje u javnim preduzećima s negativnim poslovanjem u kojima ona ima vlasništvo.

Riječ je o preduzećima HT Eronet Mostar, Aluminij d.d. Mostar, Elektroprivreda HZHB Mostar, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Pretis d.d. Vogošća, Željeznice FBiH i Rudnici “Kreka” u kojima bi trebali biti smijenjeni nadzorni odbori.

To je potvrdio federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZBiH) dodajući da je na sjednici Kolegija odlučeno da se ove tačke uvrste u dnevni red.

Sjednici Kolegija, koja je održana u srijedu prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, federalni ministar energije, industrije i rudarstva Reuf Bajrović i generalna sekretarka Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić.

U radu sjednice će učestvovati i ministri iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH), koji zbog nesuglasica oko uvrštavanja tačaka u dnevni red sjednice, nisu učestvovali u posljednje dvije sjednice Vlade Federacije BiH.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić (SDA) očekuje da će na sjednici biti obavljena kvalitetna rasprava o rješavanju problema u javnim preduzećima koja posluju s gubicima.

Na sjednici najvjerovatnije neće biti razmatrani reformski zakoni, koje je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović trebao predložiti premijeru Novaliću da ih uvrsti u dnevni red.

XS
SM
MD
LG