Dostupni linkovi

OEBS: Dva Rusa zarobljena u Ukrajini rekli da su aktivni vojnici


Dvojica Rusa koje su vlasti Ukrajine zarobile na istoku te zemlje, izjavila su da su aktivni vojnici na izviđačkoj misiji, saopštila je u četvrtak Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), dok Rusija tvrdi da su to bivši vojnici.

Tokom sastanka s predstavnicima posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, bez prisustva ukrajinskih vlasti u vojnoj bolnici u Kijevu, dvojica muškaraca su rekla da su pripadnici jedne ruske specijalne jedinice, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Rusi su rekli da su "u izviđačkoj misiji" u Ukrajini, a jedan i da je dobio naređenje svoje vojne jedinice da ide u Ukrajini na tri meseca. Obojica su rekli da su bili i ranije u "misiji" u Ukrajini, dodao je OEBS.

Organizacija je navela da su obojica potvrdila da su zarobljeni 16. maja na liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinske vlasti su u ponedeljak saopštile da su zarobile dva ranjena vojnika "specijalnih jedinica ruske vojske" na istoku Ukrajine i dodale da će ih "pokazati celom svetu".

"Za nas je veoma važno da celom svetu pokažemo ruske vojnike, koji, navodno, nisu u Ukrajini", izjavio je Frans presu portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjev, aludirajući na kategorički demanti Rusije koja negira bilo kakvu umešanost u sukob u istočnoj Ukrajini, gde je poginulo 6.200 ljudi za više od godinu dana rata.

Po njegovim rečima, vojnici pripadaju ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi (GRU) sa sedištem u Toljatiju, oko 800 kilometara jugoistočno od Moskve, na obali Volge.

Ukrajinski vojni dobrovoljci naveli su da su ruski vojnici zarobljeni tokom sukoba kod Luganska, uporišta proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane je u ponedeljak demantovalo da je reč o aktivnim vojnicima i da postoji mogućnost da su "mučeni kako bi potvrdili ukrajinske optužbe".

XS
SM
MD
LG