Dostupni linkovi

Sarajevo: Predstavljen Akcijski plan Vijeća Europe i BiH


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i generalni tajnik Vijeća Europe Tornbjorn Jagland predstavili su danas u Sarajevu Akcijski plan Vijeća Europe za BiH za razdoblje 2015-2017. godina koji će omogućiti inkluzivan i koherentan pristup suradnji Vijeća Europe i BiH.

Cilj Akcijskog plana je pružiti podršku BiH u ispunjavanju preostalih postprijemnih i zakonskih i konkretnih obaveza kao državi članici Vijeća Europe i pomoći da se zakoni, institucije i prakse BiH dodatno usklade sa europskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Crnadak je u obraćanju istakao da bi Akcioni plan bio sačinjen, bez obzira na predsjedavanje BiH Vijećem Europe koje je preuzeto 19. maja u Briselu.

"Riječ je o planu koji je sastavni dio uslaglašavanja i razgovora ne samo na nivou BiH, nego i institucija vlasti na nižem nivou.

Riječ je o dokumentu koji će omogućiti da odnos BiH i Vijeća Europe podignemo na viši nivo", rekao je Crnadak.

On je naveo da su u Akcijskom planu utvrđeni ključni prioriteti, te da su u prvom planu reforma pravosuđa, sloboda medija, informatičko društvo, prevazilaženje podjela unutar zajednica, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.


XS
SM
MD
LG