Dostupni linkovi

Episkop Georgije: Prihvatam odluku Sabora


Episkop Georgije, koga je Sabor Srpske pravoslavne crkve razrešio upravljanja kanadskom eparhijom zbog finansijskih propusta u poslovanju, rekao je da će poštovati odluku najvišeg tela crkve, iako ne priznaje krivicu, prenose danas Večernje novosti.

"Sabor je najviše telo naše crkve. On me je izabrao za vladiku, on ima pravo i da me smeni. Na sednici se svašta čulo, a i ja sam rekao sve što je bilo primereno da izgovorim", rekao je vladika Georgije o kome je Sabor odluku doneo juče.

U javnosti se ranije spekulisalo da bi razrešeni vladika mogao da dovede do raskola unutar SPC, ali je on sada rekao da će priznati odluku Sabora i vratiti se u Kanadu, u manastir.

"Planiram da se vratim u naš manastir, gde postoji kuća kupljena za smeštaj episkopa. Pojedinci su pokušali da ospore i status ovog stana, ali tu su stvari čiste. Više od 40 godina nosim mantiju i najmanje što očekujem od crkve jeste da mi dopusti da mirno provedem ostatak života", rekao je vladika Georgije.

Njegovo razrešenje, prema izvorima agencije Beta iz SPC, podržao je 21 episkop, dok ih je 16 bilo protiv.

Pored vladike Georgija, Sinod SPC je od Sabora zatražio i razrešenje episkopa mileševskog Filareta, o kome bi trebalo da se raspravlja danas kada i vladika treba da iznese svoju odbranu.

XS
SM
MD
LG