Dostupni linkovi

Njemačka poziva na temeljnu istragu dešavanja u Kumanovu


Njemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozvao je vlasti Makedonije da sprovedu "temeljnu i transparentnu" istragu o dešavanjima tokom akcije policijskih snaga u Kumanovu i izrazio nadu da sukob sa naoružanom grupom nije početak eskalacije nasilja.

"Incidenti od prošle sedmice izazvali su strahovanja u Evropi. Nadam se da ovo što smo vidjeli nije početak eskalacije, da će vlasti u Makedoniji uložiti napore da sprovedu temeljnu i transparentnu istragu o svim okolnostima i da spreče dalje incidente takve vrste", rekao je Štajnmajer.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim ministrom inostranih poslova Ditmirom Bušatijem rekao da očekuje da se situacija u Makedoniji stabilizuje i da ne dođe do otvorene konfrontacije između etničkih zajednica ili do regionalnog konflikta, prenijeli su skopski mediji.

Akcija u kumanovskom Divljem naselju makedonska policija sprovela je 9. maja. U okršaju sa naoružanom grupom, koji je trajao više od 24 časa, poginulo je osam makedonskih policajaca, a 37 povrijeđeno.

XS
SM
MD
LG