Dostupni linkovi

Kosovo: Sedmoro uhapšenih zbog napada na Srbe povratnike


Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić saopštio je da je uhapšeno sedam osumnjičenih za napade na Srbe povratnike u Klini i u opštini Istok i pohvalio kosovsku policiju zbog te akcije.

Kako se navodi u izjavi Jevtića, prema informacijama od Policije Kosova za region Peć, uhapšeno je šest kosovskih Albanaca i jedan Crnogorac sa Kosova.

"Ovo je veoma dobra vest, kako za mene i instituciju na čijem sam čelu koja se brine o povratnicima, tako i za same povratnike. Dobra vest, jer uliva nadu u bolje sutra, a prestupnicima šalje jasnu poruku da niko ko napravi bilo kakav prestup neće biti nekažnjen. Sastanak i stalni kontakti koji smo imali sa predstavnicima lokalne samouprave u Klini i policijom u Klini, kao i njihova obećanja da rade na rasvetljavanju počinioca incidenata su dali rezultate, što je za svaku pohvalu i ja im na tome zahvaljujem", naveo je Jevtić.

Prema njegovim rečima, jasna poruka koja je hapšenjem poslata doprineće ne samo onima koji rade na povratku Srba na Kosovo, već i svima kojima je u interesu da povratak raseljenih bude održiv, a bezbednost svih na Kosovu na visokom nivou.

Na inicijativu Jevtića i ministra administracije lokalne samouprave Ljubomira Marića doneta je i odluka da se o povratnicima u Klini brinu i pripadnici Policije Kosova iz srpske zajednice.

Očekuje se da u narednom periodu u Policiji Kosova u regionu Peći bude uposleno više Srba, navodi se u izjavi.

U poslednjih mesec dana u opštinama Klina i Istok zabeležena je serija napada na Srbe povratnike kojima su otimani novac i druge dragocenosti.

XS
SM
MD
LG