Dostupni linkovi

Njemačka će simbolično obeštetiti bivše sovjetske ratne zarobljenike


Njemačka će simbolično obeštetiti s oko 10 miliona eura "bivše sovjetske ratne zatvorenike" zbog patnji koje su podnijeli za vrijeme Drugog svjetskog rata, doznaje se u srijedu iz jednog parlamentarnog izvora.

On nije precizirao koliko bivših zatvorenika bi moglo obuhvatiti ovo obeštećenje.

"Bivši sovjetski ratni zarobljenici predstavljaju grupu žrtava nacional-socijalizma najveću poslije židovskih žrtava", izjavio je Hans-Ulrich Kruger, pomoćni glasnogovornik socijaldemokratske grupe za budžetska pitanja u Bundestagu.

Članovi budžetske komisije Bundestaga su jednoglasni u tome da je "priznanje da je postupanje sa sovjetskim ratnim zatvorenicma bio zločin nacional-socijalizma opravdano i da treba ponuditi individualno financijsko priznanje u vidu reparacija".

Prilikom proslave 70. godišnjice od kraja Drugog svjetskog rata, njemački predsjednik Joachim Gauck je odao počast patnjama sovjetskih ratnih zatvorenika.

"Moramo krenuti od principa da je više od 5,3 miliona sovjetskih ratnih zatvorenika, što je više od polovine, izgubilo život", kazao je šef njemačke države. Smrt ovih miliona vojnika u njemačkim logorima bio je "jedan od najvećih ratnih zločina tog rata", ocijenio je on.

XS
SM
MD
LG