Dostupni linkovi

Nigerija: Na sudu 579 vojnika i oficira


Skoro 600 nigerijskih oficira i vojnika u sredu je izvedeno pred vojne sudove zbog navodnih prestupa u borbi protiv islamističkih pobunjenika na severoistoku Nigerije, saopštila je vojska.

Portparol vojske pukovnik Sani Usman rekao je da je 579 oficira i vojnika izvedeno pred dva vojna suda danas u Abudži, glavnom gradu Nigerije, da bi se "brzo zadovoljila pravda, disciplina i profesionalizam". Nije dao nikakve dodatne detalje ni kada su suđenja počela.

Prošle godine na tri vojna suđenja 72 vojnika osuđena su na smrt pred streljačkim vodom zbog navodnog kukavičluka, pobune, pomaganja neprijatelju i drugih optužbi vezanih za borbu protiv ekstremista grupe Boko Haram.

Advokat za odbranu ljudskih prava Femi Falana rekao je da su suđenja farsa i da se održavaju u tajnosti jer su dokazi koje njegovi klijenti daju osuda nigerijskog vojnog establišmenta, navodeći da korumpirani oficiri često uzimaju novac izdvojen za plate i nabavku oružja. ;

"Umesto da sude takvim nepatriotskim oficirima vojne vlasti bave se taktikom skretanja pažnje i traće živote nedužnih vojnika tako što ih osuđuju na smrt bez ikakvog pravnog dokaza", rekao je on.

Falana je rekao da vojska koristi neiskusne vojnike za žtrvene jarce, njegovi klijenti stari su između 21 i 25 godina, ; i šalju se u borbe sa malo obuke i nedovoljno oružja.

Vojnici su ranije rekli za AP da su pobegli sa bojnog polja jer su ostali bez metaka. Rekli su da su pripadnici Boko Harama bolje naoružani od nigerijski vojnika.

XS
SM
MD
LG