Dostupni linkovi

Mirovni pregovori o Jemenu 28. maja u Ženevi


Mirovni pregovori o sukobu u Jemenu treba da počnu 28. maja u Ženevi, rekao je u sredu portparol UN prenoseći reči generalnog sekretara Ban Ki-Muna. Sastanak bi trebalo da doprinese obnavljanju procesa političke tranzicije pod pokroviteljstvom građana Jemena, rekao je Ban Ki-Mun.

Ban se nada da će razgovori u Ženevi pomoći obnavljanju političkog procesa u Jemenu, smanjiti nivo nasilja i olakšati humanitarni teret, koji je postao nepodnošljiv, rekao je on.

Još se ne zna da li će šiitski Huti pobunjenici učestvovati u tim pregovorima.

Konferencija je trebalo da bude najavljena prošle nedelje ali je UN tražio petodnevno primirje u Jemenu pre početka pregovora. Tri dana od isteka petodnevnog humanitarnog primirja, pojačali su se vazdušni napadi koje sprovodi koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom protiv pobunjenika.

Arapska koalicija počela je 26. marta vazdušne napade na Huti pobunjenike kao odgovor na poziv jemenskog predsednika Abd Rabo Mansur Hadija, da se zaustavi napredovanje pobunjenika ka jugu.

Pojačani napadi na Sanu danas izazvali su paniku i naterali brojne porodice da beže. U sukobu je poginulo skoro 2.000 ljudi, a preko 545.000 napustilo je svoje domove, prema navodima UN.

XS
SM
MD
LG