Dostupni linkovi

Džon Glen: Evolucija nije suprotna verovanju u boga


Džon Glen, prvi Amerikanac koji je leteo oko Zemlje, izjavio je da činjenice o naučnim otkrićima treba predavati u školama, uključujuću teoriju evolucije.

Glen, koji sa 93 godine gubi vid i sluh, rekao je Asošiejted presu da ne vidi nikakvu protivurečnost između verovanja u boga i verovanja u evoluciju.

"Ne vidim da sam nešto manje religiotan zbog činjenice da cenim činjenicu da nauka samo beleži ono što mi menjamo sa evolucijom i vremenom, i to je činjenica", rekao je Glen, inače prezbiterijanac i dodao: "To ne znači da je svet manje čudesan i ne znači da nije moguće postojanje neke sile koja je veća od svih nas i koja je iza svega što je bilo i iza svega što se dešava".

Glen je bivši američki senator, svojevremeno kandidat Demokratske partije za predsednika SAD, i vojni pilot u dva rata. On je žarko želeo da još jednom ode u svemir, ali je tek mnogo godina kasnije saznao, čitajući biografiju Džona Kenedija, da ga je NASA namerno isključila iz daljeg programa letenja.

Glen je rekao da ne zna da li je to odlučeno zbog uticaja koji bi njegova eventualna smrt u drugoj svemirskoj misiji ostavila na političku scenu, i da ni sa kim nije pričao o tome.

XS
SM
MD
LG