Dostupni linkovi

Lavrov: Protesti u Makedoniji orkestrirani spolja


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da se dogadjajima u Makedoniji grubo upravlja spolja i da to zabrinjava Moskvu.

"Pokušavaju da optuže vladu (Nikole) Gruevskog za nekompetentnost, za to što ne ispunjava obaveze prema građanima i još mnogo drugog", rekao je Lavrov istupajući u okviru vladinog časa u gornjem domu ruskog parlamenta, Savetu federacije.

Lavrov je dodao da iza dogadjaja u Makedoniji "stoji želja da se utiče (na Gruevskog) zbog odbijanja da se priključi sankcijama protiv Rusije", kao i zbog toga što je "svojevremeno podržao Južni tok".

Rekao je da je razlog tome i što makedonski premijer sada "izražava spremnost da sarađuje u realizaciji drugih mogućnosti isporuka energenata iz Rusije na jug Evrope, uključujući i Turskim tokom".

Lavrov je kazao da u Makedoniji pokušavaju da spolja organizuju ono što se dogadja u Ukrajini ili Jemenu. "Nešto slično pokušavaju da organizuju i u Makedoniji, gde nekonstruktivno pokušavaju da iskoriste albanski faktor", dodao je Lavrov.

XS
SM
MD
LG