Dostupni linkovi

Gruevski i Zaev dogovorili novi sastanak


Lideri vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i opozicionog Socijaledmokratskog saveza Makedonije SDSM Zoran Zaev ostaju posvećeni evrointegracijskim procesima i demokratskim principima i saglasni su da na prvo mesto stave interese Makedonije, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka u Strazburu uz posredovanje zvaničnika EU.

Evroparlamentarci Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Ričard Hovit, kao i komesar EU za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, uz čije posredovanje je vođen dijalog, pozravili su napore političkih lidera da pronađu rešenje u interesu građana i s ciljem izlaska iz političke krize.

Poruke su usledile nakon 10-časovnog razgovora u Strazburu o prevazilaženju političke krize.

Izvestilac za Makedoniju pri Evropskom parlamentu Ivo Vajgl rekao je kratko da sastanak nije bio uzaludan.

U Skoplju su prethodno održana dva sastanka na kojima su, osim Gruevskog i Zaeva, učestovali i lideri dve najveće političke formacije makedonskih Albanaca – Ali Ahmeti, predsednik Demokratske unije za integraciju, i Menduh Tači, vođa Demokratske partije Albanaca.

Treći sastanak političkih lidera u Skoplju biće održan 26. maja.

U Evropskom parlamentu je planirana plenarna debata o situaciji u Makedoniji na kojoj nije predviđeno usvajanje rezolucije, navode skopski mediji.

Makedonija se nalazi u političkoj krizi od prošlih prevremenih parlamentarnih izbora, koje opozicija nije priznala i ne učestvuje u radu zakonodavnog organa.

Kriza je dodatno pogoršana krajem januara kada je Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo sa objavljivanjem kompromitujućih snimaka kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju.

Aktivisti dve najveće političke formacije u Makedoniji nastavili su proteste u šatorima u Skoplju - pristalice opozicionog SDSM ispred Vlade, a vladajućeg VMRO-DPMNE ispred Sobranja.

XS
SM
MD
LG