Dostupni linkovi

Rusija upozorila Fejsbuk, Tviter i Gugl na moguće sankcije


Šef ruske Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija (Roskomnadzor), Aleksandar Žarov zatražio je od Fejsbuka, Tvitera i Gugla da poštuju zahteve ruskog zakonodavsta.

On je podsetio da se mogu suočiti sa sankcijama ako nastave "nezakonite radnje" u Rusiji. Radi se o kazni i blokiranju stranica s protivpravnim informacijama, preneo je Tas.

Ranije je zamenik šefa Roskomnadzora Maksim Ksenzov u dopisu Guglu, Fejsbuku i Tviteru ukazao da te kompanije ne poštuju zahteve ruskog zakona o blogerima (kako se obično nazivaju izmene i dopune zakona o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija).

Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posećenosti njihovih stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identifikuju vlasnici naloga koje dnevno poseti više od 3.000 ljudi.

Udopisima Ksenzov je takodje ukazivao da, ako kompanije ne uklone sa svojih sajtova "informacije koje sadže pozive na masovne nerede i učešće u ekstremističkim aktivnosti" i učešće u nedozvoljenim javnim događajima, Roskomnadzor će biti prinuđen da "ograniči pristup informacionim resursima na kojima su postavljene takve informacije".

Služba je više puta obaveštavala tri firme o prisustvu takvih informacija na njihovim sajtovima.

XS
SM
MD
LG