Dostupni linkovi

S. Koreja otkazala posetu Ban Ki Munu


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je jutros da mu je Severna Koreja otkazala poziv da poseti industrijsku zonu Kesong, poslednju krupnu tačku njene saradnje sa Južnom Korejom.

Ban je prvobitno za četvrtak najavio posetu Kesongu koji je gotovo na samoj teško utvrđenoj granici između dvaju Koreja. Namera mu je bila da pomogne unapređivanje veza dve zemlje koje zajednički upravljaju tom industrijskom zonom, a čiji su zategnuti odnosi poslednjih sedmica pogoršani.

Da je otišao, Ban bi bio prvi šef UN koji je posetio zonu Kesong, otvorenu 2004. godine, i prvi šef UN koji je posetio Severnu Koreju još od 1993. godine, kada je tamo bio Butros Butros Gali.

Severna Koreja nije objasnila zašto je otkazala Banov dolazak, rekao je on jutros na jednom skupu u Seulu.

Analitičari procenjuju da Banov dolazak ne bi doneo nekakav krupan pomak u odnosima dve Koreje, a neki kažu i da je Pjongjang otkazao poziv u poslednji čas jer nije bilo izvesno da će izvući opipljiviju korist iz posete.

Odnosi dve Koreje su zategnuti zbog toga što Sever testira balističke projektila i druga oružja, što jug smatra provokacijom.

Severna Koreja ponekad poziva političare visokog profila, kao što je bivši američki predsednik Džimi Karter, da dođu u posetu, očekujući njihovo posredovanje u njenim sporovima s drugim zemljama.

Severna Koreja je kritikovana zbog kršenja ljudskih prava i razvijanje nuklearnog oružja koje bi moglo da dosegne i kontinentalni deo teritorije SAD.

XS
SM
MD
LG