Dostupni linkovi

Strasbourg: Sastanak makedonskih lidera završen bez rješenja


Lideri dvije najveće makedonske političke partije vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i opozicionog Socijaldemokratskog saveza /SDSM/ Zoran Zaev sastali su se u Strasbourgu, gdje su prethodno imali odvojene susrete sa evroparlamentarcima.

Osim Gruevskog i Zaeva, sastanku prisustvuju evropski poslanici Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Ričard Hovit, koji posreduju u dijalogu delegacija VMRO-DPMNE i SDSM, te evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, javljaju makedonski mediji.

Jedan od posrednika u dijalogu VMRO-DPMNE i SDSM-a rekao je da je ohrabrujuće što se dijalog vodi na ovako visokom nivou.

Susreti su prošli bez konkretnih zaključaka za rješavanje krize. Treći sastanak lidera zakazan je za 26. maj.

Prethodno se Gruevski sastao sa šefom političke grupe Evropske narodne partije Manfredom Veberom i Hanom, dok je Zaev imao susret sa šefom grupe Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Đanijem Pitelom.

Tokom ovih susreta Gruevski i Zaev upoznali su sagovornike sa situacijom u Makedoniji pred današnju plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta na kojoj nije predviđeno da glasanje o rezoluciji.


XS
SM
MD
LG