Dostupni linkovi

Specijalni sud ipak nije na dnevnom redu Skupštine Kosova


Predsedništvo Skupštine Kosova nije stavilo na dnevni red sednice zakazane za četvrtak, 21. maj usvajanje ustavnih amandmana kojim bi se otvorio put formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Predsednik Skupštine, Kadri Veseli rekao je da su potrebne dodatne konsultacije da bi se postigao konsenzus među parlamentarnim strankama.

Odbor za pravosuđe kosovskog parlamenta je 13. maja usvojio i poslanicima prosledio ustavne amandmane kojima se otvara put formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Prištinski mediji su ranije najavljivali da će Skupština Kosova 21. maja razmatrati te amandmane, čijim usvajanjem bi trebalo da se okonča proces osnivanja Specijalnog suda.

Protiv osnivanja Specijalnog suda do sada su se izjasnili opozicija u kosovskoj skupštini i nekoliko poslanika vladajuće koalicije.

Međunarodni predstavnici na Kosovu, kao i političari iz Brisela i Njujorka, najavljuju da će, u slučaju da Skupština Kosova ne usvoji odluku o osnivanju Specijalnog suda, to učiniti Savet bezbednosti UN, što bi škodilo međunarodnom položaju Kosova.

XS
SM
MD
LG