Dostupni linkovi

Kandić svjedočila, Diković u Beneluksu


Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić saslušana je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu po tužbi koju je protiv nje podnio načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

On je podnio tužbu zbog povrede ugleda i časti objavljivanjem dosijea "Ljubiša Diković" u kojem se navodi da postoje indicije da je on počinio ratne zločine.

Nataša Kandić je kazala da ona u potpunosti ostaje pri navodima u tom dosijeu jer, kako je navela, ima povjerenja u dokaze i izjave do kojih je došao Fond.

"Dosije se nije bavio privatnom ličnošću Ljubiše Dikovića. To nije presuda. Mi najviše što možemo da kažemo je da ima indicija o povredama ljudskih prava", rekla je Nataša Kandić.

Ona je naglasila da se Dosije zasniva na dokumentima dostupnim na sajtu Tribunala u Hagu, na osnovu kojih je donijeto više presuda, i na dokumentima na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, na bazi podataka Fonda, izjavama pripadnika Vojske Jugoslavije i preživelih čiji su rođaci ubijeni u vrijeme NATO bombardovanja 1999. godine.

"Sve prikupljene podatke smo vrlo pažljivo analizirali i u trenutku kada je došlo do imenovanja Ljubiše Dikovića na mjesto načelnika Generalštaba, smatrali smo da je obaveza Fonda da upozori javnost i institucije šta se događalo na Kosovu, na prostoru Drenice gdje je potpunu kontrolu imala brigada kojom je on komandovao", kazala je Nataša Kandić.

Ona je navela da Fond smatra da Diković nije dostojan da obavlja ne samo dužnost načelnika Generalštaba, već i bilo koju drugu javnu funkciju.

Diković se nije danas pojavio na sudu jer je, prema riječima njegovog advokata, na službenom putu u inostranstvu, o čemu će dokaze dostaviti kasnije.Upitan gdje je Diković, advokat Đuro Čepić je kazao da je on "u Beneluksu".

Diković je tužbu za naknadu štete podnio u februaru 2013. godine.

XS
SM
MD
LG