Dostupni linkovi

Šiitske milicije se pripremaju na kontraofanzivu protiv ID u Ramadi


Na hiljade pripadnika šiitskih milicija, koje podržava iračka vlada, okupljaju se istočno od Ramade u pripremi za kontraofanzivu radi ponovnog preuzimanja grada od pripadnika Islamske države (ID).

Šef policije provincije Anbar, Kadim al Fahdavi izjavio je danas, 19.maja, da je veliki broj dobro pripremljnih trupa pozicioniran u Husajbahu, oko sedam kilometera daleko od Ramade.

Kako je rekao ta oblast će biti "početna tačka" za operaciju ali još mnogo toga planiranog treba još učiniti do operacije.

Ranije, oko 3000 pripadnika milicija postavljeno je na "stand by" u Habnijah vojnom kampu, koji je malo više udaljen od Ramade.

U međuvremenu je agencija AP citirala građane Ramade koji kažu da militanti pretražuju od vrata do vrata tražeći policiju i provladine borce, a tijela ubjenih bacaju u rijeku Eufrat.

Islamska država je okupirala glavni grad provincije Anbar juče,18.maja, u njihovoj najvećoj pobjedi nad iračkim snagama od kada je ta ekstremistička grupa napravila prodor u Iraku prošlog ljeta.

XS
SM
MD
LG