Dostupni linkovi

Ivanić: Bez reformi nema napretka ka EU


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da činjenica da će BiH danas preuzeti predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope neće posebno pomoći državi jer za BiH najvažnije da lideri provedu unutrašnje reforme.

Naglasio je da političari moraju ispuniti preuzete obaveze posebno kada je u pitanju uspostavljanje efikasnog mehanizam koordinacije te implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" da bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

"Predsjedavanje Vijećem Evrope može pomoći da se slika o BiH učini boljom, da budemo shvaćeni ozbiljnije, a ako taj posao budemo dobro radili uvjeren sam da će Ministarstvo vanjskih poslova predsjedavanje znati iskoristiti", stav je Ivanića koji je najavio da će se polovinom juna obrati skupu u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Na današnjoj sjednici Komiteta ministara Vijeća Evrope u Briselu, BiH će zvanično od Belgije preuzeti predsjedavanje Komitetom ministara za narednih šest mjeseci.

Vijeće je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasburu, u Francuskoj, koja promoviše ljudska prava, razvoj demokratije, kulturnu saradnju i vladavinu prava. Osnovana je 5. maja 1949. godine, a čini je 47 punopravnih članica, osam posmatrača.

XS
SM
MD
LG