Dostupni linkovi

Američke diplomate u Moskvi razgovarali o Ukrajini i Siriji


Dvoje visokih američkih diplomata bili su u Moskvi, juče, 18.maja, gdje su imali razgovore na visokom nivou o dva svjetska krizna žarišta, Ukrajini i Siriji.

Pomoćnica američkog državnog sekretara, Victoria Nuland susrela se sa visokim ruskim zvaničnicima na temu pronalaženje načina za "produbljivanje napora" za implementaciju krhkog prekida vatre u Ukrajini, saopštio je jedan zvaničnik Stejt Dipartmenta.

Nuland je novinarimja u Moskvi rekla da su razgovarali o "konkretnim koracima" i "naročito o tome na koji bi način SAD mogle podržati proces" pune primjene prekida vatre.

U isto vrijeme, posebni izaslanik Ujedinjenih nacija na Siriju, Daniel Rubinstein, susreo se predstavnicima ministarstva vanjskih poslova Rusije, i razgovarao o tome "kako da se stvore uslovi za istinsku i održivu političku tranziciju u Siriji" navedeno je.

Zamjenik ruskog šefa diplomatije, Mihail Bogdanov, rekao je da su imali "iskrenu i detaljnu raspravu " o Siriji.

Rubinstein je naglasio da je "hitno potrebno" poraziti ekstremističke grupe, i vojnim i političkim sredstvima, te podcrtao da prisustvo sirijskog predsjednika Bašara al Asada nastavlja da provocira "sektaštvo i ekstremizam" u Siriji i regionu.

XS
SM
MD
LG