Dostupni linkovi

Kampiranje i pred Sobranjem i pred Vladom, Gruevski i Zaev u Strazburu


U Skoplju danas, 19.maja, manje grupe od po nekoliko desetina osoba, provladinih i antivladinih demonstranata, kampiraju pred Sobranjuem odnosno Vladom.

Za danas nijesu najavljena okupljanja niti jedne strane, ali se makedonski premijer Nikola Gruevski i lider opozicije Zoran Zaev sastaju u Strazburu na pregovore pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, ali i predstavnika Evropske komisije.

Očekuje se da će u pregovorima učestvovati i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Prethodno je portparolka EK, Maja Kocijančić u izjavi saopštila da Unija pomno prati situaciju u Makedoniji i da ohrabruje lidere da nastave sa dijalogom.

I SAD su se takođe oglasile pozivajući na saradnju makedonske lidere, obezbjeđivanje prava na mirno okupljanje kao i da se sve strane uzdrže od nasilja.

SAD su pozvale opoziciju da se vrati u Sobranje.

Američki senator Kris Marfi istim je povodom izjavio da je "politička kriza u Makedoniji podsjetnik za oficijelni Vašington da se mir i stabilnost na Balkanu ne smiju uzimati zdravo za gotovo".

XS
SM
MD
LG