Dostupni linkovi

Ivanić: Analiza o krizi na Balkanu opterećana prošlošću


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je analiza objavljena u američkom časopisu "Foreign Affairs" u kojoj se navodi da nova kriza prijeti Balkanu, posebno BiH, Makedoniji i Kosovu, opterećena osjećajem njenog autora iz prošlosti, prenosi SRNA.

"To nije analiza "Foreign Affairsa" , nego samo autora Edvarda Jospeha kojeg znam. To je čovjek koji je svojevremeno bio u BiH i tada veoma dobro poznavao prilike. Ne sjećam se da sam ga u posljednje dvije godine vidio u BiH i mislim da je to analiza opterećena prošlošću", rekao je Ivanić novinarima.

Ivanić ne smatra da, kako navodi autor analize, objavljivanje rezultata popisa stanovništva u BiH može izazvati terorizam u BiH.

"Ne vidim zašto bi razultat popisa izazivao terorizam u BiH. Vjerovatno je on bio opterećen nekim ranijim pričama o popisu. Kao ključna stvar pokazala se da kada se popis desio nije imao nikakvu reperkusiju ni na šta", rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ne misli da BiH očekuje neki veliki problem nasilja, sukoba i sve ono što se u tekstu eventualno predviđa, napominjući da će BiH i dalje biti pred izazovima.

On je naglasio da se sve stvari mogu rješavati, uz razumnu politiku, ističući da svaku analizu treba čuti i uzeti u razmatranje, ali ne treba pridavati preveliki značaj.

Prema analizi koju je nedavno objavio amarički magazin zapadnom Balkanu prijeti nova kriza, a kao najopasnije faktore za nestabilnost BiH časopis navodi radikalni islam, ruski uticaj i međuetničko nepovjerenje.

U analizi se, između ostalog, navodi da će kohezija BiH ponovo biti na testu ovog ljeta, jer će u junu biti objavljeni dugo odlagani rezultati popisa, kada se može očekivati da će svaka nacionalnost tvrditi da je oštećena zbog sistemskih propusta.

XS
SM
MD
LG