Dostupni linkovi

Gruevski: Ne namjeravam podnijeti ostavku


Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u subotu, dan uoči najavljenog antivladinog prosvjeda, da nema namjeru podnijeti ostavku ili da prihvati osnivanje prijelazne vlade.

Gruevski je rekao da ima obvezu da pronađe rješenje koje bi omogućilo Makedoniji napredovati.

"Makedonija će napredovati", istaknuo je Gruevski za televiziju Sitel, napominjući da su ga samo prije godinu dana izabrali građani Makedonije na regularnim, fer i demokratskim izborima.

Gruevski je kazao da mora biti pronađeno rješenje za političku krizu.

"Mora biti pronađeno rješenje, ali ne korištenjem nasilnih mjera. Rješenje će biti pronađeno. Makedonija će iz krize izaći još jača s mnogo naučenih lekcija", poručio je Gruevski, prenijela je agenciija MIA.

Komentirajući to što je oporbena SDSM ranije danas objavila snimljene razgovore o ustavnom imenu Makedonije, Gruevski je kazao da je to "očigledan pokušaj da se izmanipulira javnost".

"SDSM je odgovorna za promjenu imena 1994. godine prihvaćajući da se zemlja nazove Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, pošto je javnost izmanipulirana, a građani nisu konzultirani na referendumu", kazao je on, prenosi Tanjug.

Gruevski je naveo da je vlada u obvezi da razgovara i traži rješenje za ime.

Prema njegovim riječima, jasno je iz tih snimaka da ništa ne može biti prihvaćeno bez referenduma.

"Javno smo govorili da mora biti održan referendum ako se postigne bilo kakav sporazum", istaknuo je makedonski premijer.

Čelnik SDSM Zoran Zaev je ranije optužio premijera Gruevskog trgovati ustavnim imenom Republike Makedonije.

XS
SM
MD
LG