Dostupni linkovi

Tuzla: Tužilaštvo zatražilo pritvor za uhapšene policijske zvaničnike


Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda u Tuzli predložilo pritvor za Samira Aljukića (44), načelnika Sektora uniformisane policije i vršioca dužnosti komesara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona, Jasmina Kurtića (43), uposlenika operativnog centra u kantonalnom MUP-u, kao i za policajce u Policijskoj stanici Istok u Tuzli Vedrana Matovića (42) i Adnana Đulovića (39), saopćeno je iz kantonalnog tužilaštva.

Pritvor je predložen zbog osnovane sumnje da su kao pripadnici MUP-a Kantona počinili veći broj krivičnih djela.

Aljukić i Kurtić su osumnjičeni da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u TK, u dužem periodu, kršeći pravilnike ovog ministarstva, počinili krivično djelo protivzakonitog posredovanja u produženom vremenskom trajanju u sticaju s krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Matović i Đulović su osumnjičeni da su kao policajci u Policijskoj stanici Istok Tuzla počinili krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, produženo krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenja službene isprave.

Sva četvorica su osumnjičena da su u periodu od oktobra 2011. do septembra 2013., koristeći status službenika u MUP-u, a Aljukić i Kurtić kao rukovodeći službenici na različitim pozicijama u ovom periodu, odnosno i kao komandir i zamjenik komandira Policijske stanice Istok Tuzla, po prethodnom dogovoru s Aljukićem, obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja firmi čija su vozila, prilikom kontrole saobraćaja, policajci upućivali na vanredni tehnički pregled a na kojima su utvrđene određene nepravilnosti.

XS
SM
MD
LG