Dostupni linkovi

Godišnjica Nakbe: Uništeno više od 500 palestinskih gradova i sela


Palestinski Državni zavod za statistiku objavio je poseban statistički bilten povodom 67 godina od protjerivanja Palestinaca sa njihove zemlje, dana koji se simbolično naziva Dan Nakbe, saopćila je Palestinska zajednica u BiH.

Nakba doslovno znači prirodna katastrofa kao što je zemljotres, vulkan, ili uragan. Međutim, Nakba u Palestini je proces uništavanja nenaoružanog autohtonog naroda od strane druge "grupirane" nacije.

Godine 1948. 1,4 miliona Palestinaca živjelo je u 1.300 palestinskih gradova i sela širom Palestine. Više od 800 hiljada njih su prisilno raseljeni iz svojih gradova na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, u susjedne arapske zemlje i druge zemlje svijeta.

Dokumentarni dokazi pokazuju da su cionistički trupe zauzele 774 gradova i sela i uništile 531 palestinskih gradova i sela tokom Nakbe. Zločine izraelskih cionističkih snaga također uključuju preko 70 masakara u kojima je ubijeno 15.000 Palestinaca.

Prema procjenama broj palestinskog stanovništva u svijetu iznosio je 12,1 miliona do kraja 2014. To pokazuje da je broj Palestinaca u svijetu povećan za 8,6 puta u 67 godina od Nakbe.

Prema statističkim podacima, ukupan broj Palestinaca koji žive u povijesnoj Palestini (između Jordana i Mediterana) do kraja 2014. godine bio je 6,1 milion, a taj broj se očekuje da će porasti na 7,1 milion do kraja 2020. godine na bazi trenutne stope rasta. Statistički podaci također pokazuju da izbjeglice čine 43,1 posto ukupnog palestinskog stanovništva u državi Palestini.

XS
SM
MD
LG