Dostupni linkovi

Američka ambasadorica potvrdila da se neće sastajati sa Dodikom


Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, Morin Kormak potvrdila je da se, kao i njeni prethodnici, neće sastajati s predsednikom RS Miloradom Dodikom.

"To je i dalje politika Ambasade SAD. Spremi smo da se sastajemo sa svima koji su spremni na konstruktivan način raditi na budućnosti BiH. Od, januara, od kada sam došla, javni komentari predsednika RS Milorada Dodika nisu bili u skladu s pozitivnom agendom reformi i mogućnostima koje se pružaju BiH. Ako se to promeni, ja sam tu", navela je Kormak u Banjaluci.

Ambasadorka je ponovila stav prema kojem su SAD posvećene teritorijalnom integritetu BiH, uz potpuno poštovanje njenih entiteta, RS i Federacije BiH.

"BiH je međunarodni partner SAD", istakla je Kormak.

Osvrćući se na nedavni teroristički napad u Zvorniku, ona je još jednom izrazila saučešće porodicama žrtava napada i ukazala da je terorizam pitanje koje se tiče svih i koje sve pogađa.

Pozdravljajući saradnju bezbednosnih agencija na svim nivoima u BiH, ambasadorica Kormak je istakla da svi moraju naći pristup u rješavanju tog problema, a ne da pojedinci koriste taj problem da stvore dodatne probleme.

"Jezik, kao onaj koji podseća na 1990-te, uopše nije rešenje, niti je koristan u ovoj situaciji, i svi moramo učiniti sve što je u našoj moći da sagledamo stvarne probleme i naći način da se oni rešavaju", navela je ona.

Kormak je navela da će Ambasada SAD u BiH pratiti sva zbivanja u vezi sa Zakonom o javnom redu i miru u RS, kao i s najavama usvajanja novog zakona koji se tiče rada neprofitnih organizacija.

"Nastojanja da se stvori teritorija na kojoj su institucije, mediji i NVO pod kontrolom ili ograničenjem nije rješenje", upozorila je ona.

XS
SM
MD
LG