Dostupni linkovi

Predstavnički dom SAD usvojio sporni prijedlog zakona o odbrani


Republikanska većina u Predstavničkom, domu američkog Kongresa izglasala je danas prijedlog zakona o odbrani vrednosti skoro 612 milijardi dolara uprkos prijetnji predsjednika Baraka Obame da će uložiti veto.

Zakon o odbrani obično dobija dvostranačku podršku, ali se ove godine njemu oštro protive demokrate koje tvrde da republikanci izvrdavaju obećanje o smanjenju potrošnje.

Za prijedlog zakona u kojem se izlažu vojni i bezbjednosni programi za sljedeću godinu, glasalo je 269 poslanika, dok je 151 bio protiv.

Nacrt zakona predlaže 515 milijardi dolara za odbranu i još 98,2 milijarde dolara za vanredan fond za finansiranje rata, što je ukupno 604,2 milijarde dolara.

Tu je još 7,7 milijardi dolara obavezne potrošnje za odbranu za koju nije potrebna dozvola Kongresa. Obama i demokratski kongresmeni protive se zakonu zato što on ignoriše automatska ograničenja potrošnja koje je Kongres uveo 2011. kako bi se riješio federalni deficit.

Predloženi zakon povećava potrošnju na odbranu uvećanjem vanrednog fonda za finansiranje rata, na koji se ograničenja ne odnose.

Demokrate tvrde da republikanci ignorišu ograničenja potrošnje vojske, dok ih se pridržavaju u ostalim oblastima domaće potrošnje.

XS
SM
MD
LG