Dostupni linkovi

Hrvatska: Veselimo se skorom izručenju kapetana Dragana


Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, mogao bi uskoro biti izručen Hrvatskoj nakon što mu je australski Vrhovni sud odbacio žalbu.

"Veselimo se njegovom skorom dolasku", komentarisao je za Media servis ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Australijska vlada odlučila je 2012. da će izručiti kapetana Dragana, ali njegovi su advokati uspjeli prolongirati izručenje pravnim sredstvima od kojih je posljednje bilo žalba Vrhovnom sudu. Oni su tvrdili da su u njegovu procesu počinjene proceduralne pogreške i prekršeni neki dijelovi Ženevskih konvencija.

Kako prenose mediji, bila je to posljednja sudska instancija koja je bila preostala Vasiljkoviću, a jedina stvar koja bi sada mogla spriječiti njegovo izručenje je eventualna odluka australijskog ministra pravosuđa Michaela Keenana.

Vasiljković, koji je uhapšen u Perthu 2006., nalazi se u zatvoru od tada godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na temelju odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen.

Kapetana Dragana Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG