Dostupni linkovi

Pusić: Srbiju blokira odluka o Draži


Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je u Dubrovniku da je rehabilitacija Draže Mihailovića loša odluka za Srbiju.

Ona je navela i da je ta odluka loša za odnose s Hrvatskom i da će imati posljedice za odnose u regionu, ali da Hrvatska zbog toga neće Srbiji slati diplomatsku notu.

Potpredsjednica vlade je dodala da joj je drago što su se visoki politički zvaničnici Srbije, posebno ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i premijer Aleksandar Vučić, "ogradili od cijelog slučaja".

"Ne bih im bila u koži, to je za ugled zemlje i političku kulturu prilično tragično", navela je Pusićeva.

Prema njenim riječima, ta sudska presuda će izazvati podjele u srpskom društvu i zakomplikovati regionalne odnose, prenijela je Hina.

"U ponedeljak je radni doručak u okviru uobičajenog formata pre sastanka Savjeta za spoljne poslove o Srbiji kao zemlji koja pregovara s Evropskom unijom. U tom kontekstu to je tema s kojom će se Srbija morati da nosi", rekla je Pusićeva.

Upitana hoće li Hrvatska blokirati put Srbiji ka Uniji odgovorila je da je to "napravio srpski sud ".

"Sud im je naštetio tom odlukom, mi nemamo nikakvog razloga to da radimo, to je jedan problem koji će oni morati da riješe", kaže Pusićeva, koja je odbacila navode da "ovakav rasplet otvara mogućnost rehabilitacije ostalih ratnih zločinaca".

Pusićeva je, takođe, istakla i da uskoro očekuje izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan koji se tereti za ratne zločine, i da nakon toga treba pokrenuti sudski proces u skladu sa zakonom.

XS
SM
MD
LG