Dostupni linkovi

Crna Gora odgađa primjenu Zakona o strancima


Vlada Crne Gore odgađa primjenu Zakona o strancima, kako ne bi bila ugrožena turistička sezona, odlučeno je na sjednici Vlade u Podgorici.

Prihvaćen je prijedlog "da primjena pojedinih zakonskih odredbi koje regulišu zapošljavanje stranaca bude odgođena do 1. novembra ove godine. Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje, kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila otežana ionako teška situacija u realizaciji turističke sezone, koja je uslovljena eksternim razlozima, pri čemu je i ovom prilikom naglašeno da će nakon tog roka Zakon biti primijenjen dosljedno i cjelovito”, saopćeno je iz Vlade.

Pored toga, Vlada je zadužila nadležne resore da motiviraju poslodavce da daju aktivan doprinos pripremi domaće radne snage, “kako bi se preduprijedili problemi u narednom periodu i postigli puni efekti u provođenju utvrđene politike”.

Zakon, koji je stupio na snagu 1. aprila ove godine, izazvao je revolt ugostitelja, koji su od Vlade tražili da suspenduje ili odgodi njegovu primjenu.

Odredba novog zakona, da samo uz potvrdu da na birou nema radnika odgovarajućeg profila ili da oni odbiju posao mogu zaposliti nekoga iz inostranstva, poslodavce bi, kako tvrde, ostavila bez radne snage.

XS
SM
MD
LG