Dostupni linkovi

Vladika Irinej traži preispitivanje odluka Sinoda SPC o suspenzijama


Episkop bački Irinej zatražio je prvog dana Sabora Srpske pravoslavne crkve da se preispitaju odluke Sinoda (petočlane crkvene vlade) o suspenziji pojedinih vladika i za to dobio većinsku podršku vladika, rekao je danas za agenciju Beta izvor iz SPC.

Redovno zasijedanje Sabora SPC počelo je juče.

Prema izvoru, prvi dan Sabora obeležila je deklaracija (peticija) koju je podnio vladika Irinej, a koju je javno potpisao 21 od 37 aktivnih episkopa.

Sagovornik Bete je dodao da je deklaracijom zatraženo poništenje odluka Sinoda u vezi sa suspenzijama vladika Filareta (mileševski) i Georgija (kanadski) i da se tvrdi da su odluke o suspenziji nekanonske i nedorečene.

Izvor je dodao da je i među članovima Sinoda bilo različitih stavova o inicijativi vladike bačkog. "Nečasno je da se odluke o vladikama donose na osnovu novinskih članaka, bez Velikog crkvenog suda. Ako je i tačno da vladika Filaret duguje uplate Patrijaršiji, što je navedeno kao glavni razlog, pa i banke daju rok da se uplati rata", naveo je Betin izvor.

Očekuje se da će Sabor SPC raditi naredne dvije sedmice iako tačan rok nije izvjestan jer dužinu Sabora određuju teme i dužina obraćanja vladika.

XS
SM
MD
LG