Dostupni linkovi

Fajon: Podržavam Makedonce u izgradnji demokratije


Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je danas da podržava makedonski narod u nastojanju da uspostavi demokratsku državu, žaleći što neće moći da se pridruži nedjeljnom protestu.

"Podržavam makedonski narod u nastojanju da uspostavi demokratsku državu u kojoj će vladavina prava biti iznad klijentelizma i korupcije, državu sa zdravom političkom kulturom i produktivnim političkim dijalogom, gdje vladajuća partija i opozicija sarađuju i zajednički rade za dobrobit građana", rekla je ona.

"Vjerujem da su Makedoniji sada najmanje potrebni sukob, nasilje i nesporazumi. Potrebni su joj jedinstvo, jednoglasnost i zajednička vizija. Moj utisak je da su ljudi umorni od etničkih sukoba, lažnih obećanja i stagnacije. Krajenje je vrijeme da se zaustavi ovaj opasni trend, okrene nova stranica i zajednički radi na stvaranju svetlije budućnosti", kazala je Fajon u saopštenju.

Fajon je izrazila žaljene što neće moći da se pridruži protestima koji se u nedjelju održavaju u Skoplju, ali je poručila makedonskim građanima da će ih podržavati i da će u svojstvu poslanika Evropskog parlamenta raditi u korist makedonskih građana i njihove budućnosti u okviru evropske porodice.

"Šaljem jasnu poruku podrške svojim prijateljima socijaldemokratama u Makedoniji, kao i svim drugim Makedoncima koji dele iste vrednosti solidarnosti i saradnje. Apelujem na sve učesnike protesta u nedelju da ne pribjegavaju sili i nasilju, već da pokažu kako su saradnja i dijalog jedina dugoročna rješenja", poručila je Fajon.

XS
SM
MD
LG