Dostupni linkovi

Zakon o odbrani danas u Kongresu SAD


Republikanska većina u Predstavničkom domu Kongresa SAD planira danas da glasa o zakonu o odbrani vrijednom skoro 612 milijardi dolara, koji obično dobija dvostranačku podršku, ali se ove godine njemu oštro protive demokrate, dok je predsjednik Barak Obama zaprijetio vetom.

Predstavnički dom bi ovim zakonom omogućio 515 milijardi dolara za odbranu i još 98,2 milijarde dolara za vanredan fond za finansiranje rata, što je ukupno 604,2 milijarde dolara. Tu je još 7,7 milijardi dolara obavezne potrošnje za odbranu za koju nije potrebna dozvola Kongresa. Tako će zakonom biti odobreno 611,9 milijardi dolara koje želi predsjednik, ali se on tom predlogu ipak protivi.

Obama i demokratski kongresmeni protive se zakonu zato što on ignoriše automatska ograničenja na potrošnju koju je Kongres uveo 2011. kako bi se rešio federalni deficit.

Predloženi zakon povećavaa potrošnju na odbranu uvećanjem vanrednog fonda za finansiranje rata, na koji se ograničenja ne odnose.

Demokrate tvrde da republikanci ignorišu ograničenja potrošnje kada je riječ o finansiranju vojske, dok ih se pridržavaju u ostalim oblastima domaće potrošnje.

Bijela kuća se protivi nizu odredbi u prijedlogu zakona, među kojima je jedna koja otežava zatvaranje vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi, što je Obama obećao. Po pitanju Ukrajine, predlogom se poziva na naoružavanje ukrajinskih snaga za sukobe s proruskim separatistima, čemu se dosad protivila Obamina administracija.

Adminsitracija se protivi i mjeri kojom bi iračka vlada u Bagdadu bila zaobiđena za direktno finansiranje kurdskih boraca u Iraku.

XS
SM
MD
LG