Dostupni linkovi

Lavrov: Zabrinjava tendencija rastućeg terorizma na Balkanu


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Brisel stidljivo reaguje na dešavanja na Balkanu, kao i da postoji rizik suočavanja sa novim nesrećama.

On je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem poručio da u bliskoj prošlosti niko nije mislio da će doći do događaja sličnih onim nedavnim u Kumanovu.

“Naša saradnja je veoma dobra, razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o predsjedavanju Srbije OEBS-om i aktivnostima OEBS u Ukrajini i na Balkanu. Zabrinjava nas tendencija rastućeg terorizma na Balkanu, od principijelne važnosti je da naši partneri iz Evrope, naročito iz EU ne zanemaruju ove probleme. Imamo rizik da se suočimo sa novim nesrećama... Pre 20 godina niko nije mogao da zamisli da će se situacija rasplamsati i da će prijetiti eksplozijom“, naveo je Lavrov.

Prethodno se Lavrov sastao i sa vicepremijerom Srbije Ivicom Dačićem, a na konferenciji za medije je upozorio na zapaljive izjave albanskih zvaničnika.

“Izrazio sam našu zabrinutost zbog povećanog govora o tzv. velikoj Albaniji. To je put ka otvorenoj konfrontaciji na Balkanu, a ne mislim da bi bilo koji političar smio da govori o tome i da poziva na stvaranje velike Albanije. Zabrinuti smo i zbog Makedonije i činjenice da bi ovo mogli da budu izrazi dobro pripremljenih terorističkih ambicija. Zabrinuti smo zbog Kosova i BiH, Islamska država je već bila aktivna na Balkanu, siguran sam da Brisel to vidi, ali stidljivo priznaje da zna šta se dešava na Balkanu“, rekao je Lavrov.

XS
SM
MD
LG