Dostupni linkovi

BiH: Optužnica protiv 12 osoba za terorizam


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 12 osoba zbog krivičnih djela u vezi sa terorizmom i učestvovanja u oružanim sukobima na strani Islamske države.

Optuženi, svi državljani BiH, terete se da su postali članovi organizovane terorističke grupe i protivzakonito učestvovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka, prenosi Fena.

Terete se da su tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnici tzv. selefijske zajednice organizovane u nekoliko gradova i mjesta na području BiH, prihvatili radikalnu ideologiju militantne grupe Islamska država i napustili BiH da bi se priključili terorističkim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Oni su, kako se navodi u optužnici, organizovano i u dogovoru s njima poznatim osobama odlazili na područje Turske odakle su ilegalno prelazili u Siriju gde su boravili više meseci i učestvovali u terorističkim aktivnostima u toj zemlji i Iraku.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provelo je višemjesečnu i detaljnu istragu u saradnji s policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH kao i partnerskim agencijama u borbi protiv terorizma iz regiona i svijeta.

Tokom istrage i policijskih akcija pronađeni su dokazni materijali među kojima oružje, bombe, municija i specijalistička vojna oprema, čija nabavka i držanje ni pod kojim uslovima nisu dozvoljeni civilima i građanima.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva.

XS
SM
MD
LG