Dostupni linkovi

Premijer Indije: Napredak oko osetljivih pitanja s Kinom


Indijski premijer Narendra Modi rekao je u petak u Pekingu da je u dva dana razgovora s kineskim liderima ostvaren napredak oko niza osetljivih pitanja, od velikog trgovinskog deficita do dugogodišnjeg graničnog spora između dve zemlje.

U saopštenju koje je medijima prosledila Modijev kabinet, indijski premijer naveo je da su Kinezi pokazali razumevanje za zabrinutost Indije zbog njenog rastućeg trgovinskog deficita s Kinom, koji je dostigao 48 milijardi dolara prošle godine.

Modi je u četvrtak dugo razgovarao s kineskim predsednikom Si Đjinpingom, a danas sa premijerom Li Kećijangom. Posle današnjih razgovora sa premijerom Lijem u Pekingu, Modi je rekao da se u razgovorima sa kineskim zvaničnicima napredovalo ka uspostavljanju novih smernica u odnosima dve zemlje.

"Naši razgovori su bili otvoreni, konstruktivni i prijateljski. Pokrili smo se brojne teme uključujući one za izglađivanje odnosa. Zatražio sam od Kine da preispita svoj pristup nekim pitanjima koja nas sprečavaju da ostvarimo puni potencijal našeg partnerstva", rekao je Modi. Modijeva poseta manje od godinu dana od preuzimanja funkcije ukazuje na otopljavanje odnosa između dva azijska giganta, i pored njihovih rivaliteta i različitih političkih sistema.

Modi je rekao da su se dve strane dogovorile da formiraju telo na visokom nivou posvećeno jačanju ekonomskih odnosa u oblastima kao što su infrastruktura, informaciona tehnologija, farmaceutska industrija, poljoprivreda i proizvodnja. Takođe su se dogovorili da pojačaju mere za izgradnju poverenja duž sporne granice na Himalajima oko koje su dve zemlje vodile jednomesečni rat 1962. godine.

"Ponovili smo našu čvrstu privrženost naporima za održanje mira u graničnoj oblasti", rekao je Modi.

Li je na istoj konferenciji za štampu pohvaliio posvećenost indijskih vođa za jačanje indijske privrede kao i veza sa Kinom. Rekao je da bi trgovina između dve zemlje mogla da se poveća i da ima "ogroman potencijal".

Li je rekao da će dve strane nastaviti da vode razgovore u potrazi za fer rešenja graničnog pitanja dok se to pitanje konačno ne reši. Posle sastanka danas Modi i Li predsedavali su potpisivanju 24 sporazuma o saradnji u raznim oblastima od brze železnice do otvaranja joga koledža u jugozapadnom kineskom gradu Kunmingu. Modi je juče doputovao u Kinu u Sijan, u rodnoj provinciji kineskog predsednika, posle čega je otišao u Peking, a sutra će posetiti Šangaj.

XS
SM
MD
LG