Dostupni linkovi

Guverner Nemačke kritikovao mere Evropske centralne banke


Guverner nemačke centralne banke Jens Vajdman kritikovao je nedeljna povećanja obima Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) u grčkim bankama.

"Imajući u vidu zabranu monetarnog finansiranja vlada, smatram da nije u redu da se bankama koje nemaju pristup tržištima odobravaju zajmovi kojima se potom finansiraju obveznice vlade njihove zemlje, koja takođe nema pristup tržištima", rekao je Vajdman za nemački list Handelsblat, a preneo Rojters.

Evropska centralna banka (ECB) je krajem prošlog meseca povećala obim fonda ELA za 1,4 milijarde evra, pa je grčkim bankama na raspolaganju ukupno 76,9 milijardi evra.

Grčke banke zavise od ECB, ali centralna banka evrozone više ne prihvata državne obveznice Atine kao kolateral za dodelu pozajmica. Ranije je to činila pod posebnim mehanizmom, ali je taj program ukinut sve dok grčke vlasti ne postignu dogovor sa svojim međunarodnim kreditorima.

Bez tog mehanizma, grčke banke se oslanjaju samo na vanrednu pomoć za likvidnost, što je mnogo skuplje od uobičajenih operacija centralne banke za refinansiranje.

Grčkim bankama su očajnički potrebna sredstva za održavanje likvidnosti, pošto su od početka decembra prošle godine do kraja februara 2015, pojedinci i preduzeća povukli 25 milijardi evra sa bankovnih računa u strahu da će zemlja bankrotirati.

XS
SM
MD
LG