Dostupni linkovi

Porošenko: Ukrajina plaća visoku cenu Sporazuma iz Minska


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko ocenio je da je Sporazum iz Minska, koji velike sile prepoznaju kao jedini izlaz za sukob u Donbasu, samo "pseudo mir", za koji Ukrajina plaća viosku cenu.

"Borićemo se do poslednje kapi krvi", kazao je Porošenko na početku intervjua za nemački TV kanal ZDF. On je dodao da će njegove snage sve učiniti da zaštite istočni ukrajinski grad Mariupol od ruskog agresora.

On optužuje Rusiju za invaziju svoje zemlje, jer od početka sukoba podržava pobunjeničke snage samoproglašene Narodne republike Donjeck i Lugansk. Te tvrdnje ponavljaju, kao eho, SAD i NATO, ali do danas nisu pružile čvrste dokaze, a s druge strane ruske vlasti negiraju optužbe.

Za sporazum iz Minska, velike sile, uključujući Rusiju i NATO smatraju da je jedini put prema miru u Ukrajini, jer poziva sve strane da se pridržavaju svih tačaka sporazuma, prenosi Raša tudej.

I pored oštrih kritika Sporazuma iz Minska, Porošenko je kasnije u intervjuu, dodao da mu je i dalje posvećen, jer je video da nema vojnih rešenja. Prema njegovim rečima, od razgovora u Minsku u februaru, poginula su 83 vojnika.

Tokom intervjua, Porošenko se odrekao ranije izjave u kojoj je obećao da će osloboditi aerodrom u Donjecku. "Savetujem vam da ne čitate ruske novine. One su jedini izvor gde možete pronaći takve gluposti," rekao je on za ZDF, a preneo RT.

XS
SM
MD
LG