Dostupni linkovi

Dubrovnik: S repertoara Igara skinut Houellbecqov tekst


Dubrovačke ljetne igre odlučile su skinuti s repertoara predstavu 'Elementarne čestice' prema tekstu kontroverznog francuskog autora Michela Houellebecqa

Predstava se neće izvoditi zbog procjene Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) da bi izvođenje ove predstave moglo rezultirati sigurnosnom uvredom. MUP, koji je sigurnosnu provjeru izvršio na zahtjev župana Dzbrovačko neretevanske Županije Nikole Dobroslavića, smatra da bi "Elementarne čestice" mogle uvrijediti osjećaje muslimana.

Svoj posljednjo roman "Soumission" Houellebecq je objavio 7. januara ove godine, na dan masakra u redakciji satiričnog lista Charlie Hebdo. U ovoj knjizi Houellebecq zamišlja Francusku 2022. godine kao državu u kojoj je na vlasti muslimanski diktator, koji vlada u skladu s odredbama šerijatskog zakona. Upravo je Houellebecqova zadnja knjiga, pod naslovom "Predviđanja čarobnjaka Houellebecqa", objavljena na naslovnici Charlie Hebdoa na dan masakra.

Pogođen vijestima o terorističkom činu u redakciji Charlie Hebdoa, Houellebecq je tada objavio da prekida promociju nove knjige i odlazi iz Pariza.


XS
SM
MD
LG