Dostupni linkovi

Britanska vlada objavila tajna pisma princa Charlesa


Britanska vlada u srijedu je objavila nekada tajna pisma koje je pisao princ Charles vladinim zvaničnicima, a bila su predmet duge pravne bitke koja je suprotstavila Charlesovo pravo na privatnost i pravo javnosti da dobije informaciju.

Kolekcija od 27 pisama, među kojima i deset koja je Charles lično napisao, uključuje pisma pisana prije jedne decenije bivšem premijeru Tonyju Blairu i drugim zvaničnicima o temama među kojima su poljoprivreda, razvojni projekti u Sjevernoj Irskoj i druge.

Upućivanje pisama je kontroverzno jer se očekuje da budući britanski kralj Charles ostane neutralan u političkim temama.

Britanska vlada godinama je pokušavala da zadrži tajnost pisama, strahujući da bi oni mogli naškoditi javnoj percepciji Charlesove neutralnosti, ali i da bi eventualno mogla izgubiti sudski spor o slobodi informisanja koji su protiv nje pokrenule novine Guardian.

Charlesov ured za štampu u srijedu je objavio saopćenje u kome brani pisma. U njemu se naviodi da je Charles "potegao pitanja od javnog značaja i pokušao pronaći praktične puteve za bavljenje tim temama", prenosi AP.

U saopćenju se navodi da je Charles izrazio brige oko tema koje i ranije potegao, među kojima su "situacija s poljoprivredom, zaštita i obnova istorijskih zgrada" i druga pitanja.

XS
SM
MD
LG