Dostupni linkovi

SAD pripremile dokumente o Asadovim zločinima


Istražioci i advokati izgradili su predmete ratnih zločina protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i ključnih institucija njegovog režima na dokumentima koji su prokrijumčareni iz zemlje, objavljeno je u današnjem izvještaju Komisije za međunarodnu pravdu i odgovornost (CIJA).

Britanski list "The Guardian" je izvijestio da je CIJA već izgradila tri predmeta protiv režima za zločine protiv čovječnosti i nastavlja prikuplja tidokaze, kako protiv režima, tako i protiv opozicije.

List navodi da su slučajevi u velikoj mjeri zasnovani na Vladinim dokumentima, koji su prokrijumčareni iz Sirije, a tim od 60 istražioca riskirao je svoje živote da prikupi dokaze, koji se sada nalaze na blizu pola miliona stranica.

Grupa, također, gradi moguće slučajeve za ratne zločine protiv pobunjeničkih grupa koje se bore protiv Asada, uključujući borce grupe Islamska država Iraka i Levant (ISIL).

CIJA je do sada sastavila tri predmeta protiv režima, koji su zasnovani uglavnom na krvavom suzbijanju antivladinih protesta u 2011. godini, što je pokrenulo građanski rat.

Prvi slučaj odnosi se na Asada i njegov ratni kabinet, a drugi na Biro za nacionalnu sigurnost, uključujući obavještajne i šefove sigurnosti.

Treći slučaj odnosi se na Komitet za sigurnost, koji je odgovoran za provincije Deir e-Zor i Raka, a zasniva se na prokrijumčarenim dokumentima, u kojima su detaljne i precizne naredbe "kako da se slomi narodna pobuna, koja se proširila iz Damaska u provincije".

XS
SM
MD
LG