Dostupni linkovi

Parlament Makedonije potvrdio izbor novih ministara


Na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije biće Mitko Čavkov, a resora transporta i veza Vlado Misajlovski.

Nove ministre je predložio premijer Nikola Gruevski.

Čavkov je do sada bio direktor Kancelarije za javnu sigurnost, dok je Misajlovski dosadašnji direktor Javnog preduzeća za državne puteve.

Novi ministri podržani sa 71 glas za, dok su trojica zastupnika bila protiv.

Samo su tri zastupnika iz opozicije bila protiv, ujedno su i bili jedina trojica opozicionara, jer ostali bojkotuju rad Sobranja više od godinu dana.

Gruevski je na sjednici Parlamenta branio svoje bliske saradnike, dosadašnju ministricu policije Gordanu Jankulovsku i ministra transporta Mileta Janakievskog, koji su podnijeli ostavke da ublaže duboku političku krizu u kojoj se nalazi zemlja.

Za snimke koje objavljuje opozicija, Gruevski je ponovio da su "kreirani i lažni" i da ih je "opozicija dobila od jedne strane službe".

"Ostavke ministara su uslijedile nakon silnog diplomatskog pritiska, prije svega američkog i ambasadorâ iz EU koji su insistirali da političari preuzmu odgovornost nakon što je opozicija objavila snimke".

Gruevski je rekao da je policijska akcija u Kumanovu bila uspješna, iako je u njoj poginulo osam policajaca, njih 37 je povrijeđeno, dok je ubijeno i 14 pripadnika oružane grupe.

Potpredsjednik Evropskog parlamenta Alexander Graf Lambsdorff, ranije je pozvao premijera Gruevskog da podnese ostavku i time doprinese rješavanju krize u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG