Dostupni linkovi

Nikolić: Ostajemo neutralni, ne uvodimo sankcije Rusiji


Srbija će zadržati svoju neutralnu poziciju i neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, rekao je predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa predsjednicom Savjeta Federacije, gornjeg doma Parlamenta Ruske Federacije, Valentinom Matvijenko.

"Mi ostajemo pri stanovištu da Rusija i Evropska unija svoja neslaganja treba da riješe razgovorima i spremni smo da, kroz predsjedavanje Srbije Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju, damo puni doprinos kako bi se što prije došlo do potpunog rješenja krize u Ukrajini”, rekao je Nikolić, a saopštila pres služba predsjednika.

Predsjednik Srbije je pozvao ruske kompanije da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji, istakavši da poljoprivrednici u našoj zemlji umijeju kvalitetno da proizvedu, ali im nedostaje kapital. Veliki dio poljoprivredne proizvodnje Srbije završi na ruskom tržištu, gdje su ti proizvodi neophodni, tako da bi saradnjom na tom polju bila ostvarena ogromna korist za obije strane.

Nikolić je, takođe, izrazio žaljenje zbog odustajanja od realizacije projekta Južni tok, rekavši da je to nenadoknadiv gubitak za Srbiju.

Predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko izrazila je veliko zadovoljstvo razvojem prijateljskih odnosa Srbije i Ruske Federacije, što je, kako je istakla, u dobroj meri i odraz velikog prijateljstva između predsjednika Tomislava Nikolića i predsjednika Vladimira Putina.

Nikolić i Metvijenko razgovarali su i o učešću Ruske Federacije u izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG