Dostupni linkovi

Otvoren Sarajevo Business Forum: 900 privrednika


U Sarajevu je danas počela šesta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) "One region, one economy".

Direktor Bosna Bank International Amer Bukvić rekao je da Forum okupio 900 učenika i više od 300 domaćih i stranih novinara.

"To je porast interesovanja od čak 50 posto u odnosu na prethodne godine što pokazuje važnost Sarajevo Business Foruma", rekao je Bukvić.

Ove godine moto foruma je "One region, one economy" ili "Jedna regija, jedna ekonomija" gdje će fokus biti promovisanje potencijala regiona uključujući ekonomiju, turizam i sigurnost.

Bukvić je poručio gostima, među kojima su privrednici iz brojnih zemalja svijeta, da ne odu iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine a da ne uspostave nova partnerstva, poznastva i prijatelje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pozdravio je dolazak predstavnika Srbije, čiju delegaciju predvodi premijer Aleksandar Vučić, kao znak htijenja da se regija pretvori u jednu privlačnu metu za investitore.

"Regija može, za razliku od njenih zemalja, privući velike investitore. Moramo uložiti u edukaciju i inovaciju, a uz to sam uvjeren kako možemo prevazići sve prepreke koje stoje pred nama", rekao je Ivanić.

Ali Babacan, zamjenik premijera Turske, rekao je kako SBF postaje odlična platforma za razmjenu iskustava u jugoistočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG