Dostupni linkovi

SBUN pozdravio inicijativu za prekid vatre u Jemenu


Savet bezbednosti UN pozdravio je inicijativu Saudijske Arabije i jemenske vlade o primeni privremenog prekida vatre u Jemenu, u cilju dostavljanja humanitarne pomoći svim ugroženim stanovnicima.

U sinoć usvojenoj deklaraciji Savet je izrazio "duboku zabrinutost" zbog "teških posledica" nastavka nasilja u Jemenu. Zbog toga je svim učesnicima sukoba upućen apel da tokom primirja prekinu sve vojne akcije.

Primirje je stupilo na snagu sinoć, posle sedam nedelja od kako je medjunarodna koalicija, predvodjena Saudijskom Arabijom, počela vazdušne napade na pobunjenike Hute, koji podržavaju bivšeg jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Svetske agencije javile su da danas u Jemenu nisu zabeleženi novi sukobi.

U deklaraciji, koji je konsenzusom usvojilo svih 15 stalnih članica Saveta bezbednosti, navodi se da je neophodno omogućitui hitnu isporuku humanitarne pomoći onima, kojima je to najpotrebnije.

Savet bezbednosti pružio je "punu podršku" izaslaniku UN za Jemen Ismailu Uld Šeiku Ahmedu, a generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu upućen je apel da sazove konferenciju, na kojoj bi se pregovorima došlo do političkog rešenja sukoba u Jemenu.

Neimenovane diplomate rekle su da bi konferencija mogla da se održi 17. maja u Rijadu.

Prema poslednjim podacima UN, u vazdušnim napadima i kopnenim borbama u Jemenu, ubijeno je 646 ljudi, a 1.364 je povredjeno. Najmanje 300.000 je raseljen

XS
SM
MD
LG